Onze duurzame technieken

Een belangrijke missie van Wasplein is het zo klein mogelijk houden van onze ecologische footprint. Daarom zijn de gekozen technologieën, de manier van bouwen (DuBo) en de productieprocessen zo ingericht dat ze zo veel mogelijk CO2-neutraal en cradle to cradle zijn. Op die manier dragen de waspleinen bij aan een schoner milieu en duurzaam hergebruik van grond- en afvalstoffen. Dit doen wij op de volgende wijzen.

Energiemanagement

Om te beginnen is Wasplein een van de eerste bedrijven in Nederland die in 2017 al de stap heeft gezet om zijn bedrijfsprocessen gasloos in te richten. De hoofdmoot van de benodigde energie wordt geleverd door EV-panelen die op het dak van de technische ruimte en langs de randen van de wasboxen worden geplaatst.

Waterhuishouding

Zeker in recente jaren waarin droogterecords meerdere keren zijn gebroken, vindt Wasplein het volstrekt onverantwoord om kostbaar drinkwater te gebruiken om auto’s mee te wassen.

Klimaatadaptatie

Onze waspleinen kenmerken zich door een maximale vorm van klimaatadaptief bouwen, voor zover dit mogelijk is binnen het bedrijfsmodel. Zo wordt het regenwater van daken en bestrating wordt opgevangen, de groene inrichting om en nabij het terrein afgestemd en wordt er koel bronwater opgepompt.

Cradle to cradle

Helemaal passend bij het bedrijfsconcept van Wasplein, is het cradle to cradle-principe. We streven ernaar dat de grondstoffen die we gebruiken volledig kunnen worden hergebruikt, zonder dat ze hun waarde verliezen. Hiertoe hebben we de volgende keuzes gemaakt.

  • De waspleinen zijn opgebouwd uit herbruikbare materialen en zijn grotendeels demontabel.
  • De vloeistofdichte vloeren en funderingen zijn gemaakt van gewapend beton. Deze onderdelen kunnen na bedrijfsbeëindiging worden gescheiden, waarbij het ijzer kan worden omgesmolten en hergebruikt. Het overgebleven beton kan als toeslagstof in de wegenbouw worden toegepast of in fijngemalen vorm in de baksteenindustrie.
  • De technische ruimtes zijn uitgevoerd in houtskeletbouw met enkel herbruikbare materialen als beton en ijzeren kolommen voor versteviging.
  • Als gevelbekleding worden zeer duurzame houten panelen gebruikt die uitgevoerd zijn volgens de Shou sugi ban-techniek. Bij deze Japanse methode van verduurzamen is geen oppervlaktebehandeling nodig om de panelen tegen weersinvloeden te beschermen.
  • Isolatie van de gevels geschiedt met natuurlijk bio-based schapenwol, dat als restproduct van de alpenweiden overblijft.
  • Zowel vloer als dak van de technische ruimte zijn geïsoleerd met natuurkurk, dat geoogst wordt van de kurkeik. Het grote voordeel hiervan is dat de opgeslagen CO2 in de kurk blijft zitten en niet in het milieu terechtkomt.
  • De stalen opbouw van de wasboxen bestaat uit rvs dat niet met de zeer milieuonvriendelijke galvanisatiemethode hoeft te worden verduurzaamd. Het rvs is volledig recyclebaar.
  • De wanden van de wasboxen bestaan volledig uit glas, een materiaal dat uitstekend recyclebaar is.
  • De bestrating bestaat uit straatbakstenen vervaardigd uit klei, een natuurproduct. In tegenstelling tot beton gaan deze bakstenen er met de jaren in uiterlijk op vooruit en worden mooier. Daardoor wordt de behoefte om ze te vervangen kleiner.

Kostenbesparing

Tot slot nemen we al deze maatregelen niet voor niets. Naast de belangrijke, evidente voordelen die ze bieden voor het milieu, zorgen onze technologische keuzes ook voor een toename in productiviteit en efficiëntie terwijl kosten, energiegebruik en afval worden verminderd. Daarbij geldt voor gebouwd onroerend goed normaalgesproken een technische en fiscale afschrijvingstermijn van dertig jaar. Maar dankzij de zeer duurzame en degelijke wijze van bouwen hebben wij de levenscyclus van de waspleinen weten te verlengen tot vijftig jaar.

Wilt u meer weten over onze waspleinen?

Neem vrijblijvend contact met ons op, we zijn u graag van dienst.